Skrivet av: Kapten Nemo | onsdag 6 maj 2009

Om faran med postorderdiagnoser

Media har ofta ett antal proffstyckare redo att kommentera spektakulära brottmål. Bland dessa märks ofta tex polisprofessorn Leif GW Persson samt inte minst rättspsykiatrikern Ulf Åsgård.

Ulf Åsgård

Ulf Åsgård

Ulf Åsgård uttalar sig oftast i kvällspressen om spektakulära brottmål. Han beskriver gärningsmännen som personer och ställer, vad som kan uppfattas, diagnos på en misstänkt person utan att för den skull känna till särskilt mycket om själva gärningen eller ens någonting om den misstänkte. Senast i fallet med den mördade Carolin Stenvall. Det är ytterst anmärkningvärt att en psykiater ständigt uttalar sig i kvällspressen om människor på grundval av samma information som vi andra får – nämligen via pressen.

Med uttalande som ”Pastorn är psykopat” har Åsgård ställt diagnos på Helge Fossmo – detta innan ens en stor sinnesundersökning är gjord och som enda grund för sin ”diagnos” har Ulf Åsgård resultatet av en liten sinnesundersökning av Helge Fossmo – en undersökning som utförts av andra rättspsykiatriker och inte Åsgård själv. En undersökning som för övrigt måste ha hamnat hos Aftonbladet på underliga vägar då yttrandet omfattas av sekretess. En sekretess som Ulf Åsgård antingen inte känner till eller väljer att inte bry sig om.
I fallet med Anders Eklund, det sk Engla-fallet, uttalar sig Åsgård om Eklund att denne är en ”typisk seriemördare” och fortsätter sedan med att beskriva hur Eklund tänker, detta utan att Åsgård har tagit del av något som helst material kring Eklunds person annat än den som publicerats av media och detta innan Eklund ens är åtalad! Listan kan göras lång, Åsgård antar också rollen både som psykiater, kriminolog och jurist när han kritiserar domstolen i det sk Rödebyfallet. Det finns flera fall där Åsgård uttalar sig om en misstänkt person som misstänks för brott. Ett typexempel är fallet med 35-åringen som häktades för mordet på Anna Lindh och som sedan visade sig vara helt oskyldig. Medan det ännu gått några timmar efter att 35-åringen gripits förkunnande Ulf Åsgård: ”Han har en grandios självuppfattning.”. Listan med uttalanden kan göras hur lång som helst, den intresserade läsaren kan googla.

Att Ulf Åsgård väljer att sälja ut sin integritet och trovärdighet är kanske inte så mycket att uppröras eller förvånas över. Skulle jag vara lika fräck som Ulf Åsgård själv så skulle jag, av mängden artiklar där han uttalar sig friskt, påstå att han har en narcissistisk personlighetsstörning. Vad värre är att han urholkar trovärdigheten och renommét för landets övriga psykiatriker och rättspsykiatriker som inte är lika publicitetshungriga som han själv. Enligt media så arbetar Ulf ÅsgårdKronobergshäktet i Stockholm där han ansvarar för häktets medicinska tillsyn av häktade. Frågan är hur mycket de intagna där vågar lita på en man som förekommer i kvällspressen i ungefär samma grad som Linda Rosing? I slutändan är det en fråga om patientsäkerhet och förtroende för vården.


Kategorier

%d bloggare gillar detta: