Skrivet av: Kapten Nemo | torsdag 6 november 2008

En underskattad författares död

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan meddelar att den amerikanske författaren Michael Crichton har avlidit vid 66 års ålder.

Crichton var en av mina favoritförfattare och jag har läst de flesta av hans böcker. Jag upptäckte honom då jag bodde och arbetade i USA och hans bok Jurassic Park precis hade kommit ut i USA men ännu inte blivit internationellt känd genom filmatiseringen med samma namn.

Michael Crichtons bakgrund som författare är intressant, han utbildade sig till läkare men kom att skriva böcker och tv-manus istället. Med en längd på 2.06 meter och en av sin avgångsklass toppstudenter vid Harvard University inom medicin kan man förledas att tro att Michael Crichton gjorde stora avtryck vid Harvard men hans forna studiekamrater vittnar om en man som knappt syntes eller hördes. Det går i paritet med att Crichton gav ut sina första böcker under olika pseudonymer. Min rubrik för detta inlägg är måhända något missvisande, Crichton har vunnit många författarpriser och uppmärksammats en hel del i hemlandet USA. För den svenska publiken är hans böcker inte så kända.

Även om hans böcker inte blivit kända för en större allmänhet i Sverige så har de som filmatiserats ofta blivit stora succéer. De flesta känner till filmerna Jurassic Park, Disclosure (Skamgrepp), Lost World, Congo, Sphere, Timeline, Twister och Rising Sun (Blodröd sol). Han skapade och skrev också manus till några tv-serier, den mest kända i Sverige torde vara Cityakuten.

Böckerna skiljer sig en hel del från filmerna. Det handlar inte om de vanliga skillnaderna när bok blir komprimeras till film utan Crichtons insikter inom teknik och spännande personporträtt går tyvärr förlorade. Jurassic Park är en bok som handlar om kaosteorin, slumpen, genmanipulation och att liv alltid hittar en lösning. Filmen går Omslag till filmen Skamgrepp med Michael Douglas och Demi Mooretyvärr mest ut på att visa fantastiska specialeffekter. Boken har en hjälte medan filmen har en annan. Böckerna har ofta enkla illustrationer, tex över en gensekvens eller en logg från ett stordatasystem.

Crichtons styrka var hans science-fiction romaner och det är för dessa som jag kommer att komma ihåg hans författarskap. Den lättfattlighet som han förklarar grunderna i extrahering av DNA från dinosaurier eller hur en spionmikrofon fungerar vittnar om en omfattande research inom en rad olika ämnen, främst bioteknik och datateknik, som sedan används för att på ett trovärdigt sätt skriva fiktion om en inte alltför avlägsen framtid.

Omslag av romanen Next

Den senaste boken jag läste av Michael Crichton var romanen Next. Den handlar om hur ett laboratorium mixar mänskliga gener med gener från en chimpans. Resultatet blir Dave, hälften apa, hälften människa. Förutom att vara en spännande och stundom humoristisk roman så väcker den också frågor om vad vi betraktar som mänskliga drag, vad som definierar en människa och hur vi definierar rätten till mänskliga rättigheter.

Slutligen önskar jag varmt rekommendera några av hans böcker, helst på originalspråket då översättningar ofta tenderar att förta en del av känslan i en bok. Mina personliga favoriter är just Jurassic Park, Timeline och Congo. Lämna gärna en kommentar med din favorit ur Michael Crichtons författarskap!

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: