Skrivet av: Kapten Nemo | lördag 4 oktober 2008

Mötesfriheten, ytttrandefriheten och de som kväser den

Massmedia rapporterarflera ställen om att Sverigedemokraternas torgmöten har angripits av motdemonstranter.

Det måste bli ett stopp på den här typen av motdemonstrationer som uteslutande organiseras av proffsbråkmakare på yttersta vänsterkanten. På de aktuella torgmötena hade gratis visselpipor och rutten frukt delats ut till motdemonstranterna.

Polisen bör ta i med hårdhandskarna mot motdemonstranterna. De bör inte tillåtas att föra oväsen eller slänga någonting över huvudtaget. Önskar de demonstrera mot Sverigedemokraternas politik står det dem fritt att söka egna tillstånd att demonstrera på annan tid och plats. Givetvis har de rätt att visa sitt missnöje med Sverigedemokraternas politik och de kan visa detta genom att skötsamt och städat hålla upp plakat och annat på platsen. Polisen borde avvisa de som för oväsen och kastar föremål eller uppträder maskerat. Yttrandefriheten och mötesfriheten handlar nämligen om att samhället skyddar medborgarnas rätt att fritt hålla möten och yttra sig. Ingen ska behöva vara rädd om sitt liv eller hälsa för att denne har åsikter som inte anses korrekta av någon annan grupp. Det är själva kärnan i fundamentet för de medborgerliga friheterna.

Tyvärr är flatheten från polisens sida total. Gång på gång urholkas mötes- och yttrandefriheten för vissa för samhället obekväma grupper. Skånepolisens informatör Sandra Pierre uttalar bland annat ”-Vi försöker hålla de båda grupperna från varandra. Motdemonstranterna har inget tillstånd för någon slags demonstration, det har sverigedemokraterna.” och tillägger ”Det ska respekteras även om man får tycka vad man vill”.

Häri lägger alltså polisens talesman Sandra Pierre en negativ värdering, även om den är subtil. Det är också talande för polisväsendet i stort även om måhända Sandra Pierres egna värderingar kanske påverkade henne i sitt uttalande.  Enligt sin facebookprofil har hon barn med delvis utländsk härkomst och hon har deltagit i en protestgrupp mot vad de definierar som SL’s ”homofoba affischer”. Ibland är det inte lätt att skilja sina personliga åsikter från sin yrkesutövning… Hon har naturligtvis rätt att tycka vad hon vill men de åsikterna får hon, precis som alla andra, hålla utanför sitt arbete. Om hon har invändningar får hon väl delta i fredliga och värdiga protester mot Sverigedemokraternas politik på sin fritid.

Allt fler människor reagerar mot behandlingen av Sverigedemokraternas grundlagsstadgade rättigheter. Man behöver inte dela deras politiska värderingar – jag vet att flera inte gör det – för att lägga en sympatiröst på dem i nästa val. Således en röst för yttrandefrihet och mötesfrihet och mot pöbelfasoner och diktatur och egentligen inte en röst för Sverigedemokraternas politik.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: