Skrivet av: Kapten Nemo | onsdag 5 november 2008

Skyhöga förväntningar på Obama

Valet i USA har haft många nya faktorer. En svart presidentkandidat, en kvinnlig vicepresidentkandidat och ett relativt öppet läge för Demokraterna då opinionen i USA oftast gå i vågor. Några perioder av demokratiskt styre åtföljs av några perioder republikanskt.

Förväntningarna på Barack Obama är stora, hans kampanj och media har byggt upp stora förhoppningar. ”Change” har varit ledordet. Frågan är hur mycket förändring som kommer att komma. Amerikansk utrikespolitik i mellanöstern styrs ofta av inre behov och yttre faktorer. Jag tror inte att det kommer att göra så stor skillnad utrikespolitiskt i mellanöstern mellan Obama eller McCain. Efterfrågan på olja och amerikanernas behov av den kommer i mångt och mycket styra USAs politik i mellanöstern samt USAs behov av att kontrollera och slå ned på de fästen av yttre hot som finns mot landet; terrorismen.

Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan

Svenska medier har även de byggt upp Barack Obama som närapå en frälsare. Deras bild av Obama är missvisande, dels pga det uppenbara att Obama inte över en natt kommer att förändra varken USA eller dess utrikespolitik…eller för den delen ändra något radikalt på sikt. Svensk media framställer Obama som ett socialistiskt alternativ, som att Demokraternas politik motsvarar den Socialdemokraterna förordar. Inget kunde vara mer felaktigt, i USA är socialist ett skällsord och Barack Obama avvisade nyligen anklagelser om att han skulle vara socialist som befängda och osakliga. I USA är kapitalism ledordet för båda sidor även om Republikanerna är mer positiva till kapitalismen.

Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen. Jag tror inte att USA kommer att lämna mellanöstern vind för våg, det vore mycket olyckligt om så skedde eftersom det skulle leda till inbördeskrig i flera länder. Motiven att behålla en viss närvaro i mellanöstern är dock i första hand oljan men även en viss kamp mot terrorismen. Den amerikanska befolkningen kommer i slutändan rösta på den kandidat som kan garantera en fortsatt tillgång till billigt drivmedel. Bilar och bilkörning är en del av den amerikanska livsstilen.

Jag skulle gärna skriva att framtiden får utvisa om Barack Obama lever upp till förväntningarna men jag ser det som omöjligt att han kan göra det. Frågan är vilka konsekvenser det får för honom i nästa presidentval. Inget är som väljarnas besvikelse! Hela Obamas kampanj har närmast beskrivits i frireligiösa ordalag.

Påståenden om strukturell rasism på högre nivåer i USA borde vid det här laget ha kastats i papperskorgen då en svart man kan nå landets högsta ämbete.

I övrigt delar jag SvD’s ledarredaktion om att John McCain vore ett bättre val som president. I normalfallet skulle jag hoppas att Demokraterna vann valet eftersom de har en bättre hälsovårdspolitik men det går inte att bortse från McCains styrkor erfarenhetsmässigt men också hans inställning till att USA ska ta en aktiv del i utrikespolitiken där Obama är för en mer tillbakadragen politik.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: