Skrivet av: Kapten Nemo | lördag 31 maj 2008

Suicidprevention inom häktesvärlden

Svenska Dagbladet rapporterar om att ännu ett självmord ägt rum på ett svenskt häkte. Ett självmord som är ett i raden av en ökning på Sveriges häkten.

Roal Nilssen

Roal Nilssen

Kriminalvårdarnas fackförbunds representant, Roald Nilssen (SEKO), visar prov på ett klassiskt exempel av enkel och dum problemlösning. I hans värld är det underbemanningen på häktena som är orsaken till att intagna tar livet av sig. Hans lösning är mer personal; vore kanske konstigt annars – han arbetar för deras fackförbund! Jag tvivlar på att Nilssen har några som helst goda intentioner med sitt förslag utan han ser nog mest händelserna som en chans att bedriva lobbying för fler anställda inom Kriminalvården. Kriminalvårdens medicinskt ansvarige, Lars Håkan Nilsson, ser det mer som ett möblemangsproblem, d v s att om man tar ifrån alla intagna saker som toalettdörr, skosnören och annat denne kan ta livet av sig med så undviker man självmorden. Problemet här är väl snarast att allt går att använda vid ett självmord om någon är motiverad nog.

Lars-Håkan Nilsson

Lars-Håkan Nilsson

Det finns faktiskt utbildningar, om än få, på högskolenivå i suicidprevention. Problemet är att dessa utbildningar egentligen bara behandlar suicidala (finare ord för självmordsbenägna) människor och inte intagna i svenska häkten. Det finns nämligen några avsevärda skillnader mellan dessa grupper. Många häktade är under restriktioner, det vill säga att de är helt avskurna från omvärlden och får bara ibland prata med utredande polis eller sin advokat. De får alltså inte ringa och inte träffa någon. De får skriva brev men dessa genomläses och tar en ca en vecka på sig att komma fram då genomläsning av massa intagnas post tar tid. De hårdaste restriktionerna innebär också att den intagne, utöver det jag just räknat upp, ej heller får titta på TV eller radio eller läsa några tidningar. Den intagne får hålla tillgodo med häktesbibliotekets utbud. Denna häktesform är närmast unik för Sverige och något vi delar med några obskyra diktaturer.

Häkteskorridor

Jag vill mena att herrar Nilssen och Nilsson helt missar, avsiktligen eller av dumhet, problemets kärna. Varför tar de intagna livet av sig? Istället för att satsa massa pengar på mer personal och ta ifrån de intagna saker som vi andra tar för givna, tex skosnören och möjlighet att skyla oss när vi går på toaletten; så kan man helt enkelt satsa på mer personaltid. Att personalen får möjlighet och även skyldighet att se till att den intagne, om denne så önskar, får social samvaro några timmar per vecka. Dels skulle personalen snabbare kunna upptäcka suicidala intagna men också skulle troligtvis en hel del av de suicidala upphöra vara just suicidala då social kontakt är just sådant som kan få många självmordsbenägna att tänka om. Människan är ett socialt flockdjur och isolering är, via vetenskap och förnuft, bevisat vara depressionsframkallande.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: