Skrivet av: Kapten Nemo | lördag 10 maj 2008

Skolbränder och en fd polis konspirationsteorier

Kommentar till DN’s artikel om skolbränder

Skolor tillhör bland de viktigaste och mest underskattade byggnader vi har i Sverige. Där skapas framtidens medborgare. Skadegörelse och bränder verkar förödande mot detta, både på ett större plan men även mot de enskilda elever vars skolgång drabbas.

Det verkar finnas två uppfattningar om vad som ligger bakom skolbränderna. På ena sidan har vi de lokala polismyndigheterna samt Säkerhetspolisen, på andra sidan har vi en nazistfixerad fd polis, Sten Axelsson. Polisen och Säpo hävdar att de inte ser några länkar mellan nazister och skolbränder. Polisen och Säpo menar att det rör sig om vanlig ungdomsbrottslighet. Axelsson i sin tur hänvisar till ett sk ”manifest” som några puckade nazister för flera år sedan upprättade då de utförde skadegörelse mot skolor i form av fönsterkrossning. Han menar då att detta ”manifest” skulle praktiseras av nazister runt om i landet och att detta skulle resultera i skolbränder på flera orter. Han uppger också att bränderna skett på orter som har hög aktivitet av nazism. Det senare vet jag inget om även om DNs artikel inte ger något stöd för det påståendet. Jag kan dock konstatera att av DN’s statistik så visar fakta att bränderna skett i områden med hög invandrartäthet. Ingen vågar dock dra slutsatsen att bränderna anlagts av invandrarungdomar och det är ju inte ens säkert att det beror på det. Kan lika gärna vara svenska ungar som tänt på.

Något som styrker Sten Axelssons påståenden finns alltså inte – och motsägs av seriösa myndigheter. Det är anmärkningsvärt att en person, som plågas av konspirationstankar, ges utrymme i Sveriges största dagstidning för att saluföra sin konspirationsteori som är mer eller mindre lika berättigad som påståenden om att frimurarna styr världen. Konspirationsteoretiker är inte sjuka i medicinsk bemärkelse, det kan däremot ifrågasättas om man ska ge deras sjuka teorier medieutrymme – om inte annat för att det kan motverka deras ”tillfrisknande” och återresa tillbaka till verkligheten.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: