Skrivet av: Kapten Nemo | fredag 9 maj 2008

TV-sända begravningar

Kommentar till dagens artikel i SvD.

Under den gångna veckan fattade SVT beslut om att sända den mördade flickan Engla Höglunds begravning i TV. Beslutet är märkligt men inte unikt. Vissa avlidna, som inte varit stora kändisar som ex statsmän och internationellt kända artister tidigare, har fått sina begravningar tv-sända. Det är dock mycket ovanligt. Spontant kan jag nog bara komma på den hedersmördade kurdiska kvinnan Fadime Sahindal vilken visserligen innan väckt en hedersmorddebatt i Sverige men den kan knappast innan hennes död ha väckt så mycket uppmärksamhet.

Jag vill nog påstå att det är en rätt stor skillnad på offer i detta fall. Utan större jämförelser kan man konstatera att de enda likheterna är att de båda blev mördade. Fadime Sahindal arbetade aktivt mot den kurdiska hederskulturen och det fick för henne ett väldigt högt pris. Engla Höglund får sägas vara ett offer för omständigheterna. Sådana tragiska fall sker ganska ofta i vårt samhälle. Det är dock extremt ovanligt att barn mördas av främmande människor. Detta fallet hade också fått stor medial täckning under den tid man trodde att Engla bara var försvunnen/bortförd.

Frågan inställer sig då, vilket syfte fyller en tv-sänd begravning i det här fallet? Som jag kan se det endast ett nämligen att de som engagerat sig i flickans öde har ett intresse av att ta del av begravningen. I fallet Fadime Sahindal var skälen den uppmärksamhet hederkulturen fick i vårt samhälle. Den hade ju tidigare varit ganska så dold för gemene man.

Ingen kan dock påstå att barnamord är något dolt fenomen i vårt samhälle. Extremt ovanliga tack och lov – men deras begravningar, hur tragiska och hemska de än är, bör inte sändas i TV.

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: